Butikservice

Här har vi samlat information för butiker. Aktuellt sortiment, exponering, hur de hanteras bäst och svar på frågor som exempelvis när kan man köpa svenska äpplen, länkar till pressmaterial och bildbank. Alla kunder kan handla lösviktpackade, lavpackad, påspackad eller frukt packad i ask!

 

köpa svenska äpplen

Svenska äpplen året runt

En av de vanligaste frågorna som vi får av konsumenter och butiker är: När kan man köpa svenska äpplen? Svaret är året runt. Därför är det viktigt att det också syns i butiken. Att konsumenterna i samma ögonblick som de ska göra sitt val ser att det finns svenska äpplen, odlade regionalt och efter den svenska standarden när det gäller hållbarhet, miljö och klimat. Äppelrikets 50 odlare återfinns i södra Sverige där klimatet är som mest fördelaktigt. Varje år levererar vi mellan 9 000 och 12 000 ton frukt till butik så ställer du fortfarande frågan:  När kan man köpa svenska äpplen?

Då är svaret enkelt. Hela året om. Här kan du läsa mer om produktionen.

 

Säljande exponering

Så stannar kunderna till i fruktdisken – några enkla tips

Jobba med kontrastfärger

Äppelsorter som ligger intill varandra ska också skilja sig åt i färg. Färgkontrasten är tilltalande för ögat och gör det tydligt att det finns mycket att välja på. Använd gärna även andra produkter för att skapa färgkontrast och samtidigt sambandsexponera.

Inspirationsskyltar

Dagens konsumenter är medvetna. De vill handla svensk frukt, därför är det viktigt att det framgår i butiken att det är svenska äpplen som finns i fruktdisken. Alla våra äpplen och päron är märkta med ”från Sverige” det bör synas i butik. All vår frukt är odlad med kärlek, den kommer från regionen och är ett bra val sett till miljö, hållbarhet och även smak. Ibland  kan det också det räcka med en enkel skylt som det står ”Äppelkaka” på för att få igång tankarna och köplusten. På andra inspirationsskyltar, med eller utan bild, kan det stå, ”Fruktpaus”, ”Blanda äpplen i din sallad” ”Primörer”  ”Svensk frukt” ”Från regionen”

Skyltservice

Under sorter hittar du extra information om varje sort. De går att skriva ut.

Recept

En av de mest tänkta tankarna i en livsmedelsbutik är sannolikt ”vad ska vi äta idag då?” Ge kunderna vägledning och idéer. Äpplen har så många användningsområden, från äppelkaka, till sallad eller som en ugnsbakad dessert.

Sambandsexponera

Låt en kombinations av produkter tala. Det är enkelt och effektivt att placera vaniljsås i anslutning till äpplen, eller plocka fram ett recept på en äppelsallad till buffén. Det kan också vara inspirerande att placera ingefära, krukor med rosmarin, valnötter eller pinjenötter nära päronen. Recept att inspireras av hittar du här.

Se över dina äpplen dagligen!

Det lönar sig att ha en fräsch disk som tilltalar kunderna. Om äpplena blir dåliga i rumsvärmen, ta bort dem. Disken ska se tilltalande ut.

Bildbank

Bilder på produktion,
frukt och våra odlingar

Sorter

Ladda ner produktblad
och butiksmedia

Filmer

Se våra filmer
om Äppelriket

Press

Läs våra nyheter
och pressmeddelande

Butikservice

Läs mer om sortiment,
exponering och råd

Råd om hantering

Plocka varsamt upp äpplena

De svenska äpplena har ett tunt skal som inte behandlas eller vaxas efter skörd. Därför skadas frukten om den hälls upp. Skadorna på äpplet syns först efter någon dag och de äpplen som fåttt sig en törn måste plockas bort. Det ger en dubbel förlust, mer arbete och mer svinn!

Lagra äpplen i kylrummet

De äpplen som inte ligger i fruktdisken ska förvaras i kylrummet. Ett par timmar i rumstemperatur förkortar äpplets hållbarhet och ger en sämre kvalitet i fruktdisken, fler äpplen behöver sorteras bortvilket ger en mindre vikt att sälja och tjäna pengar på.

Plocka bort dåliga äpplen

Ta alltid bort äpplen som ser tråkiga ut. Ta för vana att alltid sortera bort äpplen som har länge ute i butiken. Det lönar sig med en fräsch disk som tilltalar kunderna.

Om äpplena ska exponeras i låda, låt dem ligga i sin egen.

I Jordbruksverkets regler för butiker står det att: ”Produkter som i detaljistled exponeras i lådor får bara säljas i originalemballaget”. Detta gäller även returlådor.

Råd om hantering

Plocka varsamt upp äpplena

De svenska äpplena har ett tunt skal som inte behandlas eller vaxas efter skörd. Därför klan de skadas om de hälls upp. Skadorna på äpplet syns först efter någon dag och de äpplen som fåttt sig en törn måste plockas bort. Det ger en dubbel förlust, mer arbete och mer svinn!

Lagra äpplen i kylrummet

De äpplen som inte ligger i fruktdisken ska förvaras i kylrummet. Ett par timmar i rumstemperatur förkortar äpplets hållbarhet och ger en sämre kvalitet i fruktdisken, fler äpplen behöver sorteras bortvilket ger en mindre vikt att sälja och tjäna pengar på.

Plocka bort dåliga äpplen

Ta alltid bort äpplen som ser tråkiga ut. Ta för vana att alltid sortera bort äpplen som har länge ute i butiken. Det lönar sig med en fräsch disk som tilltalar kunderna.

Om äpplena ska exponeras i låda, låt dem ligga i sin egen.

I Jordbruksverkets regler för butiker står det att: ”Produkter som i detaljistled exponeras i lådor får bara säljas i originalemballaget”. Detta gäller även returlådor.

När kan man köpa svenska äpplen?

Svenska äpplen ska finnas i butik året runt, men det är inte alltid som alla äppelsorter är tillgängliga samtidigt.
Nedan hittar du en guide över när de olika svenska äpplen, päron och plommon finns tillgängliga för svenska
konsumenter och det fina är att äpplen finns numera under hela året.

Läs mer om vår produktion

Läs mer om våra fruktsorter

så odlas svenska äpplen

  • Frukten odlas på optimalt läge för att minimera svamp och insektstrycket.
  • Förekomst av nytto- och skadedjur kontrolleras dagligen.
  •   All frukt odlas enligt Svensk Sigills regelverk eller KRAVs regelverk
  • Prognoser och varningssystem ligger till grund för bekämpning av svampsjukdomar
  • Näringstillförsel sker efter jord- och bladanalyser
  • Efter genomförda mognadstester bestäms bästa skördetid.
  • Motståndskraftiga och sjukdomsresistenta sorter används vid nyplantering.
  • Alla åtgärder ska dokumenteras

  • Alla odlingar kontrolleras av certifieringsbolag

Läs mer om hur svensk frukt produceras