Sorter

Rubinola, Aroma, Frida, Ingrid Marie och Cox Orange. Det är bara ett urval av de svenska äpplen som Äppelrikets odlare producerar varje år. Våra 50 fruktodlare levererar varje år 25 olika sorters äpplen samt päron, plommon och bigaråer till svenska konsumenter. Här kan du lära dig mer om våra sorter, vilken sort du ska välja till just ditt recept och när de går att köpa ditt favoritäpple i butik.

 

Från Aroma till Ingrid Marie och Cox Orange

Vill du äta ett svenskt äpple? Odlat lokalt, på ett hållbart och klimatsmart sätt? Då har du 25 olika alternativ. Varje år producerar Äppelrikets odlare 12 000 ton äpplen från våra odlingar i Skåne, Blekinge, Småland och Östergötland. 90 procent av de svenska äpplena odlas i Skåne, framförallt på Österlen där jordmånen är mager och sandig. Precis som ett äppelträd vill ha det.

Där finns också det perfekta klimatet, med en kall vår samt en varm höst med ljusa dagar och smala nätter vilket gör att äpplet får mogna långsamt i sin egen takt. Därefter lagras äpplena varsamt så att våra svenska konsumenter kan njuta av svenska äpplen året runt.

Vilken äppelsort ska jag välja?

Äppelkaka

Transparent Blanche, Alice, Gravensteiner, Signe Tillisch, Aroma, Ingrid Marie, Kim.

Sallad

Alice, Discovery, Gravensteiner, Summerred, Signe Tillisch, Aroma, Kim, Mutzu,  Gloster, Ingrid Marie och Cox Orange.

Grytor

Alice, Gravensteiner, Signe Tillisch, Summerred, Kim.

Mos

Transparente Blanche, Gravensteiner, Signe Tillisch, Aroma, Kim.

Njut av svenska äpplen

All frukt kan ätas som den är. Så även svenska äpplen. Förr i tiden sa man att vissa sorter var matäpplen och andra ätäpplen, så ser vi inte på äpplen i dag. Möjligen kan man säga att exempelvis Belle de Boskoop, som har ett ganska grovt skal och en påtaglig syra, passar bäst som matäpple, men annars är de allra flesta äppelsorter både matäpplen och ätäpplen. Gravenstein som är Rolls Royce-äpplet smakar lika gott att äta som det är, som i en äppelkaka. Samma sak med Signe Tillisch som är lika gott att äta, som det är fantastiskt till äppelmos.

Letar du efter recept på exeplevis äppelkaka eller äppelmos? Se efter vad vår samarbetspartner Ica har i sin receptbank.