Produktion

I dag arbetar våra 50 odlare med 20 äppelsorter, men det är en lång process innan ett svenskt äpple ligger redo i butiken.  Innan ett äpple plockas från grenen pågår processen  i över ett år.  Redan i juli, året innan frukterna utvecklas på träden, läggs grunden till fruktskörden. Blomknopparna bildas under sommaren och är helt utvecklade innan  träden tappar sina blad på hösten.

 

Ett hav av skiraste vitt och rosa

I mitten av maj och ett par veckor framåt förvandlas fruktodlingsdistrikten till ett hav av skiraste vitt och rosa. Hundratusentals fruktträd blommar och olika äppelsorter ger också flera nyanser i det vackra blomsterhavet. Vill du också uppleva denna fantastiska förvandling? Bege dig till Skåne och välj antingen att färdas på Österlen eller i Kristianstadsområdet. Längs med väg 9 som går genom Österlen, mellan  Brösarp och Simrishamn finns ett stort odlingsområde. Det andra större odlingsområdet hittar du mellan Oppmannasjön och Ivösjön nordost om Kristianstad, runt samhällena Arkelstorp och Vånga. Var inte rädd för att svänga av riksvägen och in på mindre grusvägar, där finns ofta fler odlingar att se. Är du ute och kör på Kullahalvön i västra Skåne så kan du även där se några blommande äppelfält.

Vi producerar 20 svenska äppelsorter som kan ätas året runt.
Följ med oss på en resa från knopp till skörd.

Från knopp till skörd

För odlaren innebär blomningen i maj startskottet för en hektisk period med gräsklippning, gallring, näringstillförsel, bekämpande av svampar, sjukdomar och skadeinsekter.  Under sommaren behöver frukten gallras, detta görs för att frukten inte ska sitta för tätt utan få plats att växa till önskad storlek ( 65-80 mm/diameter).

Det är ett mycket tidskrävande arbete som sker för hand för att kunderna ska få den storlek på äpplen som de önskar. En annan viktig detalj är att solen kommer åt äpplena. För att röda äpplen ska vara röda behövs det extra solljus och därför klipps en del grenar bort under juli och augusti. Den stora höjdpunkten är sedan hösten, när 25 äppelsorter mognar och äpplena dignar på träden. Då kommer hundratals skickliga plockare till de olika odlingsområdena, och det krävs närmare två månaders arbete för att fylla lagren med frukt.

Svenska äppelsorter under förändring

Det är dock med äpplen och päron som med vinet; vissa årgångar kan bli bättre än andra. De svenska fruktodlarna
har på ett utmärkt sätt anpassat sig till konsumenternas krav på olika typer av äppelsorter, hållbarhet och klimatpåverkan. Äldre sorter som inte har varit gångbara har bytts mot nya. Det sker en kontinuerlig förändring av sortimentet och de äppelsorter som   odlas mest i Sverige är Ingrid Marie följt av Aroma som är en sort framtagen speciellt för den nordiska produktionen.

Unik metod ger svenska äpplen året runt 

Vi älskar svenska äpplen och variationen av smaker i de olika äppelsorterna. Därför vill vi kunna äta dem året runt. Med hjälp av moderna lagringsmetoder (Ultra Low Oxygen) kan vi numera långtidslagra höstens skörd och förse konsumenterna med regionalt odlade äpplen året runt. Vi lagrar våra äpplen i rum med låg temperatur och begränsad syrehalt. Det gör att mognadsprocessen avstannar och när lagret öppnas är smaken den samma som när äpplena placerades i lagret. Det är ett hållbart och klimatsmart sätt att lagra våra äpplen och ger oss alla möjligheten at njuta av svenska äpplen året runt.

Bildbank

Bilder på produktion,
frukt och våra odlingar

Sorter

Ladda ner produktblad
och butiksmedia

Filmer

Se våra filmer
om Äppelriket

Press

Läs våra nyheter
och pressmeddelande

Butikservice

Läs mer om sortiment,
exponering och råd

Nya äppelsorter

Det viktigaste när en ny sort tas fram är givetvis att den smakar gott, men det finns också andra viktiga parametrar. Utseendet har betydelse, precis som motståndskraften mot svampangrepp, och skördeutfall. Vårt senaste tillskott bland våra äppelsorter är Frida, den är fast, krispig, syrlig och mycket smakrik. Dessutom är den vacker och unik för Äppelrikets odlare. Här kan du läsa mer om svenska äpplen som Ingrid Marie och Cox Orange

ATT KLIPPA Äppelträd

Efter skörden, i november börjar nästa moment i odlingen. Då är det dags att klippa träden. Varje år måste samtliga träd klippas och även om den moderna odlingen innebär färre klipp per träd är det ett tidskrävande jobb. En modern odling kan bestå av 3500 träd per hektar (fotbollsplan) vilket gör att de flesta odlarna arbetar med klippningen fram till och med slutet av april.  Här kan du se hur en av våra odlare, Orelunds fruktodling, arbetar med just klippning. 

Läs mer om kvalitet & miljö

Läs mer om våra fruktsorter

Vår produktion i bilder